HTML

Business time 在 Chengdu

2011 június 12. elrepültem Kínába a Szecsuán tartománybeli Chengdu-ba. A blog az egyhetes üzleti utamról szól. Igyekszem írni majd az üzletkötés részleteiről, a városról, az ottani emberekről és hangulatról.

Tartalomjegyzék

fácsézd ki

free counters

Archívum

A ti vakerotok

Licence

Creative Commons Licenc

2011.06.13. 15:47 mashbp

Első benyomások.

 Ejha! Igazából még nem fogtam fel a dolgot teljesen. Kína. Ez itt Kína mondogatom magamban. Bambán mászkáltam az Ügyfelemmel és a lányával a belvárosban és folyamatosan ellentétes érzések keringtek bennem. Egyrészt lenyűgöző ami itt van másrészt az én "beszűkült" európai mércémmel igazán nem is érthető.

De nézzük a dolgokat sorjában.

Ami azonnal kiderült számomra a reptér elhagyásakor, hogy valószínűleg nem fogom látni a napot egy hétig. Arról már írtam, hogy főutak mentén tömény benzinszag van. Szóval ez a szmog tökéletesen eltakarja a napot és feltételezem, hogy az állandó 75-80%-os páratartalom is ennek köszönhető. Amúgy 25-28 °C van nap közben. Összességében az időjárás csak szokatlan de nem kellemetlen. Csütörtöktől sajnos esőket mondanak.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

 

A szállodából egy bankba vettük az irányt, hogy helyi pénzünk is legyen ne csak erős nyugati valuták. Nos itt komoly problémákba ütköztünk mert, hogy senki de senki az ég világon nem beszél angolul Chengduban vagy nagyon ügyesen titkolják. Mindenesetre az, hogy a Bank of China fiókjában egy ügyintéző sem akart angolul beszélni az biztos.(egy láthatóan gyakornok kislányt leszámítva akin viszont a teljes tanácstalanság tükröződött) Cserébe fél óráig nézegették az útlevelünket, három példányban lefénymásolták, iktattak negyven formanyomtatványt majd miután értésükre juttattuk, hogy segítőkészek és együttműködőek vagyunk megkérdezték, hogy honnan jöttünk. Úgy tűnik a HUN felirat az okmányainkban nem volt egyértelmű. Végül miután tisztáztuk származásunkat néhány ropogós bankjegyünkért cserébe adtak egy csomó agyonhasznált Yuant. Csak 1 Yuanosból három félét kaptam egyszerre a kezembe. Szerintem azért tartott csak fél órát az egész procedúra mert azt hitték, hogy Magyarország még mindig szocialista állam (mondjuk nem állnának messze a gondolattól). Az Ügyfelem szerint viszont pont azért tartott ennyi ideig mert nem értették, hogy kerülhetnek ide hunok amikor pont ellenük építették a Nagy Falat. Ezután rövid gondolkodást tett követte és lazán leintettünk egy taxit, hogy vigyen be a centerbe. Persze ezt már alapból mutogatós módon intéztük.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer
 

A belváros 10-12 kilométerre van a szállásunktól. A zöld taxik fix 1.9 Yuanért dolgoznak kilométerenként ezért jattal együtt 28 Youanért bejutottunk ( 795 HUF) ami rögtön meggyőzött arról, hogy itt bizony nem fogok buszozni. Már csak a kaotikus közlekedési viszonyok miatt is. Mindenképpen megemlíteném, hogy vannak közlekedési lámpák meg zebrák is de csak mert jól néznek ki. Az autósok godolkodás nélkül mennek át a piroson köztük sréhen  a robogósok, biciklisták és riksák. A maradék réseket betöltik a gyalogosok akik szintén fittyet hányva a kresszre, halál nyugodtan sétálnak át a számomra sztráda méretű utcákon. A dudát hangszernek tekintik. 

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer
 
A belvárosról egyenlőre túl sok izgalmasat nem tudok mesélni, egyértelműen a kínai felső közép és fullgazdag rétegének a szórakozását célozza meg. Pont olyan minta Váci utca csak több mint 7000 km-re van tőle és akkora mint három Margit sziget. És persze kalocsai hímzések helyett csupa kínai holmit akarnak eladni a meglehetősen udvarias boltosok. Szóval beszéljenek erről egyenlőre a képek.
 
Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer
 
A belvárosi séta után visszamentünk a szállodánk környékére, hogy ott találjunk harapnivalót. Mivel elég éhesek voltunk beültünk az első normálisabbnak kinéző étterembe. Az étlapon csak kínai írások voltak. Annyi segített, hogy a lapok tetején feltüntették angolul is, hogy leves, halak stb. ezért én vaktában ráböktem két előételre ami egészen jó döntésnek bizonyult. Azt nem tudom, hogy mit ettem de volt benne hús meg zöldség is meg olyan dolgok amitől azonnal leizzad az ember. A forró zöld tea viszont segített a küzdelembe. A két böséges előételért 20 Youant számoltak fel (570 HUF) Az Ügyfelem és a kedves lánya szintén kedélyesen távozott az étteremből miután rájöttek, hogy egy darabig elfelejthetik a megszokott étkészleteket és kínai pálcára kell hagyatkozniuk hacsak nem kézzel kívánnak enni a héten.
 
Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer
 
Végezetül én még tettem egy sétát egyedül is a nem látható lemenő nap alatt és sötétedés után beültem a szállodánkkal szembeni emeleti bárba (Carlsberg rizs sör 10 Yuan/290 HUF) kifújni magam és gondolni az otthoniakra akik nagyon hiányoztak ott akkor.
 
Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer
 
Holnap elkezdődnek az egyeztetések a szerződés kötésről. Remélem hamarosan erről is lesz időm beszámolni. Elvégre ezért jöttem Kínába.
 
Béke.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://chengdubusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr692980616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása