HTML

Business time 在 Chengdu

2011 június 12. elrepültem Kínába a Szecsuán tartománybeli Chengdu-ba. A blog az egyhetes üzleti utamról szól. Igyekszem írni majd az üzletkötés részleteiről, a városról, az ottani emberekről és hangulatról.

Tartalomjegyzék

fácsézd ki

free counters

Archívum

A ti vakerotok

Licence

Creative Commons Licenc

2011.06.12. 09:24 mashbp

Prológus

Nagyjából hat óra múlva indul a gépünk Amszterdamba ahonnan átszállás után végleg Chengdu felé vesszük az irányt.

Röviden az utazás céljáról:

Értékesítési tanácsadó vagyok egy budapesti cégnél. Elsősorban gyártó cégeknek dolgozok akik export piacokat akarnak megcélozni. Az esetek többségében kisebb volumenű üzleteket bonyolítok. Nemrég azonban megmozgatta az állóvizet egy lehetőség.

Másfél hónapja az Ügyfelem kapott egy email-t egy Kínai cégtől, hogy küldenének egy tervrajzot ami alapján árajánlatot és mintákat kérnének egy késztermékre. Miután mind a minőséggel mind az árral elégedettek voltak, hosszas egyeztetések során megegyeztünk a szerződés részleteiről. (Neveket és összegeket egyenlőre nem közölnék mert az sértené az Ügyfelem üzleti érdekeit) A szerződés értéke mesés összeg (itt komolyan sok-sok nullát kell elképzelni egy nullánál nagyobb szám után) ami természetesen alaposan megmozgatta mind az Ügyfelem mind a Főnököm és természetese az én fantáziámat is.

Megegyezésünk után a kínai fél (Vevő) meghívta az Ügyfelemet Kínába, hivatkozva az ottani kereskedelmi szokásokra. És akkor itt álljunk meg egy pillanatra.

Mondjuk, hogy nem furcsálljuk, hogy egy kínai kereskedő cég akar nagy tételben Magyarországtól importálni. Az azonban nekem rögtön furának tűnt, hogy a vevő fél akarja az eladót meghívni a hazájába. Rendes esetben ez fordítva működik. Az eladó/gyártó miután a szerződés tárgya az ő üzemében készül, meghívja a vevőt magához, hogy ugyan már jöjjön el egy gyárlátogatásra, telephelybejárásra... stb. Szerintem mindenki meg akarná nézni azt a gyárat akinek sok-sok millió Forintot ad egy beszerzés miatt. Hogy ez miért ad okot gyanúra azt egy későbbi posztban kifejtem.

Minden esetre az Ügyfelem az aggályaim ellenére a kiutazás mellet döntött és megkért, hogy menjek vele.

Ez itt Chengdu térképe. Nem kicsi város. :)


Nagyobb térképre váltás

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://chengdubusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr912976784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chinablues 2011.06.17. 08:14:05

Szia!

A Kínában élő magyarok egyike rátalált a blogodra, most olvassuk. Figyelmeztetni szeretnélek: ami veletek történik tankönyvbeli átverésnek tűnik.

1) Hacsak nem valami frissen szabadalmazott világelső technológiával készült a terméketek, vagy nem a Philips, Siemens,Audi a cégetek neve, akkor 50 km-es körzetben van olyan kínai gyár, aki tizedannyiért gyárt valami hasonlót.
Miért vennék a fáradtságot, hogy Magyarországról rendeljék méregdrágán?

2) Nem akarják megnézni a gyáratokat? Benneteket hívnak ide? Mégis miért? Hogy jobban megismerjenek?A gyártás/ termék nem érdekes?Na ilyen kínai kereskedelmi szokásról még nem hallottam.

3) Szerződést akarnak aláiratni? Közjegyzővel ellenjegyeztetni? Ha ők vásárlók, ti meg beszállítók vagytok, ez tökéletesen felesleges. Ők rendelnek, ha kifizették, akkor külditek az árut. Köthettek Non-Disclosure Agreementet, hogy ezt a terméket csak nekik áruljátok, de arra is elég egy céges pecsét meg egy aláírás. Hacsak nem a kínai kormány a megrendelőtök egyenesen. ( az, hogy mennyit is ér egy szerződés Kínában külön hosszú téma lenne)

Egyszóval, sok szerencsét, legyetek ti a kivételek, de én a helyedben megnézném mégegyszer Chengdut és elkönyvelném egy szép kirándulásnak. Idd meg a Tokajit, és egyed meg nyugodtan a chipset. nem majomagyvelő az, hanem koreai savanyúságos chips.

mashbp 2011.06.17. 16:17:02

@chinablues: Szia! Köszönöm a kommentet. Természetesen tisztában vagyok a helyzet irrealitásával. Miután régóta beleástam magam az ilyen típusú fehérgalléros bűnözésbe és az Ügyfelemet is kellőképpen tájékoztattam úgy gondoltuk egy kalandot megér. A fejleményeket megírom és akkor kiderül mennyibe is került a vakmerőségünk.
süti beállítások módosítása