HTML

Business time 在 Chengdu

2011 június 12. elrepültem Kínába a Szecsuán tartománybeli Chengdu-ba. A blog az egyhetes üzleti utamról szól. Igyekszem írni majd az üzletkötés részleteiről, a városról, az ottani emberekről és hangulatról.

Tartalomjegyzék

fácsézd ki

free counters

Archívum

A ti vakerotok

Licence

Creative Commons Licenc

2011.06.14. 03:34 mashbp

Az Üzlet #1

Egy óra múlva leülünk a kínai Vevővel az elso személyes tárgyaláshoz. Pont van annyi idom, hogy felvázoljam mi is az üzleti része az utazásomnak, és mik azok a részek amik aggasztanak engem már vagy egy hónapja ezzel az üggyel kapcsolatban. 

Mint azt már korábbi posztomban írtam az Ügyfelem (Eladó) egy gyártulajdonos aki nagy tételben készül egyedi terméket exportálni Kínába.
 
Az eddig történtek pontokba szedve:
 
- Vevo árajánlatkérése email-ben egy konkrét termékre.
- Eladó ajánlatot ad email-ben amit a Vevo alku nélkül elfogad.
- Vevo mintákat kér.
- Eladó 2héten belül legyártja és elküldi a mintákat amit a Vevő kifogástalannak tart.
- Vevo szerzodéstervezetet küld amit az Eladó áttanulmányoz és két apró módosítást kér a fizetési konstrukciókban amit a Vevo készséggel vállal.
- Vevo hivatkozva a Kínai kereskedelmi tradíciókra hivatkozva meghívja az Eladót     Chengdu-ba.
- Eladó kiutazik.
 
Itt tartunk most. 
 
Azt is írtam korábban, hogy miért furcsállom, hogy az Eladónak kell az elso személyes találkozáshoz kiutaznia. Persze nem kezdek el siránkozni, hogy itt kel lennem de tény, hogy a nemzetközi kereskedési szokások szerint pont fordítottan zajlik egy ilyen üzletkötés és a Vevő látogat az Eladóhoz. Jelen esetben az Ügyfelem nem akarta az üzemét megmutatni mert az nem tartja "esztétikusnak".
 
De bárcsak ez lenne a furcsa az egészben. Sajnos azonban a világháló tele van olyan fórumokkal és cikkekkel ami olyan esetekrol számolnak be ahol Kínai vagy Nigériai kamu cégek ügyesen megrövidítettek egy két vállalkozót. Most csak néhány linket raknék ide (angol):
 
 
 
 
Itt az utolsónál álljunk is meg és egyeztessük össze a fenti felsorolásommal. Ugye, hogy milyen szépen egyeznek pontok. Természetesen ezen észrevételeimet folyamatosan közöltem az Ügyfelemmel és indítványoztam, hogy bízzunk meg egy megbízható Kínai ügynökséget a cég leellenorzésére amit sajnos elutasított szólván, hogy "Kimegyünk és mi ellenorzünk.". Ezért magam kezdtem el a Vevo cégnek minél jobban utánajárni.
 
Az így kapott eredményeket a következo posztban írom meg. 
 
A kutatásom során az eredményeket két csoportba gyüjtöttem. 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://chengdubusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr872982157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2011.06.22. 17:41:00

Meglepődve olvastam, hogy valaki élőben blogol az esetleges lehúzásáról. Idegesítő és piti lehúzás, amikor milliós kiadásba verik a külföldi partnert (repjegyek, hotel, stb.) és a végén egy-két százezer forintnyi részt tudnak ebből lecsípni.

Mondjuk van az a típus, aki nem hiszi el, hogy ő áldozat. Nekem volt egy olyan ügyfelem (jónevű magyar vállalkozó), aki elhivott a kínai szerződéskötésére lefordítani és értelmezni a kínai szerződést. A részleteket megismerve azonnal
szóltam, hogy erősen lehúzás gyanús a dolog. Minden
úgy történt, ahogy várható volt, a kiérkezett két magyar azonban hagyta magát lehúzni, boldogan fizettek a "vámhivatal dolgozóit" vendégül látó vacsoráért és dupla árat a szállásért. Amikor az orruk elé tettem a szálloda www.ctrip.com oldalon foglalható szobaárát, akkor megmagyarázták, hogy a kínai partner biztos nem tudja, hogy hol érdemes szobát foglalni. Ja, életszerű elképzelés. :-)

mashbp 2011.06.24. 09:34:33

@kbalazs: Köszi az észrevételért. Igen, megírtam mert a legtöbben nem írják meg mert szégyellik. Én meg előre sejtettem, bár még teljesen nem zárult le a dolog. Nézz vissza néha mert megírom, hogy záródott az ügylet.
süti beállítások módosítása