HTML

Business time 在 Chengdu

2011 június 12. elrepültem Kínába a Szecsuán tartománybeli Chengdu-ba. A blog az egyhetes üzleti utamról szól. Igyekszem írni majd az üzletkötés részleteiről, a városról, az ottani emberekről és hangulatról.

Tartalomjegyzék

fácsézd ki

free counters

Archívum

A ti vakerotok

Licence

Creative Commons Licenc

2011.06.17. 05:12 mashbp

Chengdu a fiatalok ugródeszkája

"Aki Chengduba megy nem akar onnan eljönni" ezt a helyi szólás-mondást a vendéglátónk mondta még érkezésünk kor. Mostanra már körvonalazódott, hogy ez alatt mit értenek mostanában a helyiek. Már említettem, hogy a külvárosban óriási lakóépületek, egész negyedek állnak félkészen, láthatóan már csak az utolsó simításokra és a lakókra várva. Nem fért a fejembe, hogy ki az az őrült ingatlanberuházó aki egyszerre több százezer lakást épít egy már amúgy is túlzsúfoltnak tűnő város széleire. Mostanra megtaláltam a választ. 

 

Az ingatlanberuházó nem más mint a Kínai kormány. Teszik ezt mind azért mert itt lesz szükség a munkaerőre. Betelepítés? Nem egészen. A kínai fiatalok itt a következő tíz évben jó eséllyel fognak munkát találni ezért valószínűleg maguktól fognak özönleni, sőt a folyamat már javában elkezdődött. De lássuk csak hogy is van ez?

A nagy technológiai cégek mint az Apple vagy a HP eddig logisztikai okokból az kínai gyáraikat olyan part menti városok közelébe telepítették mint Guangdong vagy Fujian. Miután az utóbbi időben ezen cégek komoly nemzetközi nyomás alá kerültek az itteni dolgozóik alacsony bére és rossz munkakörülményeik miatt, változtatniuk kellett. Az új gyáraikat, létesítményeiket már az olcsóbb földterületű belsőbb városok köré tervezik és néhányat a meglévők közül át is telepítenek. Chengdu pont egy ilyen város, sőt közülük a legynagyobb. Az olcsóbb ingatlanárak és bérleti díjakból kifolyólag garantálni tudják a leendő munkások magasabb bérét és a megfelelő körülményeket.

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

>

Csak a Foxconn 2 milliárd dolláros beruházást jelentett be tavaly ami kezdetekben 900.000 (!) munkahelyet teremt és ezt a jövőben 1,3 millióra akarják növelni. (meg fognak telni azok a lakótelepek...) 

Néhány év múlva egészen biztosak lehetünk abban, hogy az új laptopunk honnan érkezett.

forrás:International Business Times,
plussz az utca embere

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://chengdubusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr602991134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása