HTML

Business time 在 Chengdu

2011 június 12. elrepültem Kínába a Szecsuán tartománybeli Chengdu-ba. A blog az egyhetes üzleti utamról szól. Igyekszem írni majd az üzletkötés részleteiről, a városról, az ottani emberekről és hangulatról.

Tartalomjegyzék

fácsézd ki

free counters

Archívum

A ti vakerotok

Licence

Creative Commons Licenc

2011.06.14. 06:02 mashbp

Az Üzlet #2

Az első tárgyalás megtörtént, nem egész két óráig tartott, de ne szaladjunk ennyire előre. Még részletezném egy picit milyen információk alapján mérlegelem a partner megbízhatóságát.

Először az pozitívumokat sorolnám fel nehogy vészmadárnak tűnjek.

Pozitívumok megbízhatóság szempontjából:

-A Vevő szakszerű pontos tervdokumentáció alapján kért árajánlatot.
-Az árajánlat után mintákat kért a termékből aminek megérkezését visszaigazolta.
-Kifogástalan szerződéstervezetet küldött amiben mindkét fél korrekten be van biztosítva.
-Nyitottak az általunk választott bankon keresztül intézni a leendő pénzügyi tranzakciókat.
-A Magyar Konzul Kínából visszaigazolta a cég létezését és megjegyezte, hogy bár    Magyarországtól eddig nem de Olaszországból már importáltak különböző termékeket.
-Minden email-re 24 órán belül válaszoltak és telefonon is elérhetőek voltak.
-A cég neve egyetlen hivatalos fraud listán sem található meg.

 Negatívumok megbízhatóság szempontjából:

-Az alibaba.com-on jelentkeztek ami közismerten tele van szélhámosokkal.
-Meg sem próbáltak alkudni.
-A cég honlapja idén februárban lett csak bejegyezve.
-Hivatalosan van címük de rögtön leszögezték, hogy "éppen költözik az irodájuk". És úgy általában inkább szállodai lobbikba szervezik a tárgyalásokat.
-Elégé agresszívan próbáltak egy szállodát ránk tukmálni még az utazás szervezésekor aminek az árai jóval magasabbak voltak az indokoltnál.
-A szerződésben leszögezték, hogy azt a Kínai Kormány Közjegyzőirodájának kell ellenjegyeznie.

Az utolsó pont a negatívumok közül számomra a legsarkallatosabb. A legtöbb "Kínába utazós szerződéskötős" csalást azzal a trükkel vitték végig, hogy a kötelező "piros pecsét" megszerzéséért pénzt kér el a vevő szólván, hogy az közjegyzői illetékkel jár és, hogy annak kifizetése a szerződés aláírásával egyidejűleg kell, hogy történjen. Az adott utolsó (és ezért feszült) pillanatban, közlik, hogy mivel a szerződés érvényessége közös érdek felezze meg a járulékos költségeket a két fél (10-20.000 USD ról hallottam eddig persze a szerződés értékétől függően). Miután a potenciális eladó nem akar az utolsó pillanatban elesni egy nagy hasznot ígérő üzlettől, fizet. Persze, hogy azt teszi mert napokig jól tartották és bólogattak előtte. Mit nekem 10.000 dollár amikor milliókat fogok kaszálni - gondolja magában és elégedetten felszáll a repülőre ami hazaviszi. Persze se beígért előleg nem érkezik 30 napon belül sem a kétségbeesett email-ekre hívásokra nem felelnek többet a csalók. (Csinálnak egy új céget és kezdik előröl)

Többen kérdezték tőlem, hogy ez megéri nekik egyáltalán? A válasz: egyértelműen.
Egy-két hónapig konzekvens levelezést folytatni egy felkészült embernek gyakorlatilag se időbe se pénzbe se energiába nem kerül. Kínába három napig mutogatni a nevezetességeket és meghívni az palimadarat egy pazar vacsorára akárhogy is nézem nem lehet több 500 dollárnál és akkor már tényleg pazar parasztvakítást rendeztek. A fentiekben leírtak alapján már csak jókor kell megpendíteni a pénzkérdést és már a számlán is van az 5-10.000 zöldhasú. Integetni a reptéren ezután? Felbecsülhetetlen.

Na de tudván ezeket, nem érne meglepetésként semmilyen pénzt kérünk tőled mert amúgy is mindeniknek jó lesz dolog. Ha bármilyen járulékos költség adódik nyugodtan vonják le az előlegből amiben már hetekkel ezelőtt megegyeztünk. 

Ezzel az taktikával nem veszthetünk semmit csak eljöttünk Chengdu-ba ami semmiféle képen nem könyvelhető el veszteségnek.

A ma délelőtti tárgyalás amúgy papírforma szerint zajlott. Ismerkedtünk, barátkoztunk és a termékkel kapcsolatos minőségi kérdéseket vettük át legalább háromszor. Ami viszont nagy fontos, hogy holnapra meghívtak az irodájukba, hogy találkozzunk a cégigazgatójukkal. EZ ugye egy fontos tételt húzna ki a negatívum listámról. (A menedzser azért előre leszögezte, hogy telefonál, ha valami közbejön)

Remélem érthetően írtam le a dolgot. Ha valakinek ezzel kapcsolatban kérdése vagy véleménye lenne bátran kommenteljen.

Nemsokára jön egy képes beszámoló a Chengdu Óriáspanda Nevelő és Kutató Központról. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://chengdubusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr592982199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása